Arterijska Hipertenzija

Hipertenzija

Hipertenzija ili visok krvni pritisak je stanje u kome je krvni pritisak u arterijama hronično povišen. Krvni pritisak je određen odnosom količine krvi koju naše srca pumpa i otporom protoku krvi kroz arterije. Što više krvi srce pumpa i uže arterije – viši krvni pritisak. Nekontrolisan visok krvni pritisak povećava rizik od ozbiljnijih zdravstvenih problema, od kojih su najopasniji srčani i moždani udar.

Arterijski krvni pritisak označava pritisak koji krv vrši na unutrašnju površinu arterijskog krvnog suda. Po međunarodnom standardu mernih jedinica označava se u kilopaskalima (kPa)ali kod nas uglavnom koriste milimetri živinog stuba( 1kP=7,5 mmHg).

Sistolni ( gornji ) krvni pritisak predstavlja vrednost krvnog pritiska koja nastaje u arterijama u trenutku sistole (kontrakcije) odnosno prilikom izbacivanja krvi iz leve komore u cirkulaciju.

Dijastolni ( donji ) krvni pritisak predstavlja vrednost krvnog pritiska u arterijama u trenutku dijastole (odmaranja komora; pasivno punjenje predkomora krvlju).

Tipovi Arterijske Hipertenzije

Hipertenziju zovemo esencijalnom ili primarnom hipertenzijom kada ne nalazimo uzroke za povišen krvni pritisak. Kada je uzrok hipertenzije poznat, bolesti bubrega ili tumori npr, nazivamo je sekundarna hipertenzija. Sekundarna hipertenzija ima jasan uzrok a lečenje je uzročno. U odnosu na primarnu hipertenziju ovaj oblik je dosta redak i čini oko 5% svih hipertenzija. Oko 95% svih osoba sa povišenim krvnim pritiskom pati od esencijalne hipertenzije.

Renovaskularna hipertenzija – nastaje zbog suženja bubrežnih arterija koje je prouzrokovano aterosklerozom (uglavnom kod starih osoba) ili fibromuskularnom hiperplazijom (uglavnom kod mlađih osoba). Ove promene dovode do pojačanog lučenja angiotenzina II koji stimulacijom aldosterona i direktnom vazokonstrikcijom uzrokuje povišen krvni pritisak.

Hipertenzija u trudnoći i hipertenzija zbog korišćenja kontraceptivnim tabletama – lečenje u zavisnosti od uzroka

Endokrina hipertenzija – Bolesti endokrinog sistema (Feohromocitom, Kušingova bolest, Konova bolest).

Normalan krvni pritisak se kreće oko 130/80 ali poterbno je imati na umu da krvni pritisak može porasti i pasti sa vežbanjem, odmorom, emocionalnim uticajima i sl.

Uzroci nastanka povišenog krvnog pritiska

Ne postoje jasni uzroci esencijalne hipertenzije ali različiti faktori mogu uzrokovati visok krvni pritisak, kao i kombinovani efekti nekoliko faktora.Merenje krvnog pritiska

Osnovni uzroci povišenog krvnog pritiska:

 • Genetika – nasleđena bolest
 • Godine starosti
 • Emocionalni stresovi
 • Uloga sistema renin – angiotenzin
 • Unos soli
 • Gojaznost
 • Fizička neaktivnost
 • Šećerna bolest
 • Alkohol

Svi faktori su poredani tako da bilo koji od njih može biti prvi.

Klasifikacija

Hipertenzija
Arterijska Hipertenzija

Sistolni Dijastolni

Optimalan krvni pritisak <120 <80

Normalni krvni pritisak <130 <80

 

Visok Normalan Krvni Pritisak 130-139 85-89

 

Hipertenzija I STEPEN 140-159 90-99

Hipertenzija II STEPEN 160-179 100-109

Hipertenzija III STEPEN ≥ 180 ≥ 110*

*mmHg (milimetri živinog stuba)

Klinička Slika

Visok krvni pritisak se obično razvija bez jasnih znakova i simptoma i pogađa gotovo svakoga. Čak i ako niste imali povišen krvni pritisak do 55. godine, velika je šansa (do 90 %) da ćete ga razviti u nekom trenutku svog života. Srećom, visok krvni pritisak se može jednostavno otkriti a kada znamo da ga imamo možemo ga u određenoj meri kontrolisati.

Klinička Slika povišenog krvnog pritiska obuhvata sledeće simptome i znake..

Simptomi Hipertenzije :

1.Glavobolja koja pretežno nastaje i predelu potiljka a pojačava se pri naporu.
2.Nesvestica
3.Vrtoglavica
4.Znaci nestabilnosti pri hodu
5.Zujanje u ušima (tinitus)
6.Smetnje sa vidom.

Ako je kod bolesnika sa hipertenzijom došlo do srčane insuficijencije javljaju se umor, brzo zamaranje, otežano disanje, otoci nogu i jetre i bol iza grudne kosti. Iako se retko dešava, nekad prvi simptom hipertenzije može biti srčani udar.

Dijagnoza

Upravo jer se radi o čestoj, gotovo redovnoj pojavi, visok krvni pritisak se kontroliše kod skoro svake posete zdravstvenoj ustanovi, kada uglavnom i otkrijemo da imamo povišen krvni pritisak. Nekoliko redovnih poseta/kontrola koje pokažu povišen krvni pritisak daju jasnu sliku da se radi o hipertenziji.

Merenje krvnog pritiska

Merenje krvnog pritiska obavlja se aparatima po principu živinog stuba, digitalnim meračima ili ambulantnim merenjem. Merenje krvnog pritiska živinim manometrom je i danas standard koji daje najpouzdanije rezultate. Digitalni merači su prilično praktični za kućnu upotrebu, ali vrednosti koje oni pokazuju mogu da variraju u zavisnosti od položaja ruke, pritiska kaiša i drugih bezazlenih faktora, tako da mogu biti prilično nepouzdani ali mogu dati okvirnu sliku o vašem stanju kao i učinak terapije. Najsigurnije je da krvni pritisak merite kod svog lekara.

EKG – bezbolna i rutinska metodaKrvni pritisak
Ehokardiografija (eho srca, ultrazvuk)
Pregled očnog dna (oftalmološki pregled).
Rendgenski pregled
Ostali invazivni pregledi

Komplikacije

Zapuštena, nelečena hipertenzija ili neadekvatno lečena hipertenzija skraćuje život bolesnika i umanjuje njegovu radnu sposobnost. Neke od ozbiljnijih komplikacija koje izaziva zapuštena hipertenzija su:

Hipertrofija leve komore – vodi u srčanu insuficijenciju i iznenadnu smrt
Maligna hipertenzija – ako se ne leči u periodu od godinu i po dana fatalna je kod 80% bolesnika
Ishemijska bolest srca – svi oblici Angine Pectoris, infarkt srca, iznenadna ishemična smrt
Disekantna Aneurizma Aorte – teška komplikacija koja dovodi do rascepa zida aorte
Komplikacije na bubrezima
Srčana insuficijencija
Komplikacije na mozgu – infarkt mozga (šlog), ishemični ili hemoragični, tranzitorni ishemični atak, hipertenzivna encefalopatija.

Svaka komplikacija može biti prva u nizu.

Lečenje Hipertenzije

Lečenje visokog krvnog pritiska obuhvata nefarmakološko lečenje i lečenje pomoću lekova. Uglavnom prvo treba pokušati nefermakološkim metodama a ako one ne pokažu rezultat treba započeti uzimanje lekova, naravno uz konsultacije i savet lekara.

Nefarmakološko lečenje:Visok krvni pritisak

 • Redukcija telesne težine – smanjiti unos kalorija
 • Prekinuti pušenje
 • Prekinuti unos alkohola
 • Smanjiti unos soli
 • Povećati fizičku aktivnost

Farmakološko lečenje:

 • Diuretici – osnovni diuretik je hidrohlortiazid (Prilenap,Enalapril)
 • Beta Blokatori – Propranolol,Atenolol,Bisoprolol
 • Antagonisti Kalcijuma Ca++ – Verapamil,Diltiazem,Nifedipin
 • Inhibitori ACE – Kaptopril,Ramipril

Promena načina života, kao što su promene u ishrani, gubitak viška kilograma i vežbanje, neretko mogu biti sasvim dovoljna terapija za visok krvni pritisak.

Arterijska Hipertenzija
5 (100%) 1 vote

Dodaj komentar..

Komentariši