Bol i nelagodnost u viličnom zglobu

Bol u vilici

Vilični (temporomandibularni) zglobovi veoma su važni – oni obezbeđuju kretanje donje vilice, neophodno za govor, žvakanje, zevanje, mimiku… Problemi u funkciji jednog ili oba vilična zgloba nisu retki, i kreću se od blage nelagodnosti do jakih bolova. U svim slučajevima stomatologu se treba obratiti što pre, kako bi se tačno utvrdio uzrok i preduzele mere za sprečavanje trajnih oštećenja.

Najčešći simptomi poremećaja viličnog zgloba su:

 • bol ili osetljivost zgloba, lica i uha, koji se mogu proširiti na vrat, čak i rame, prilikom žvakanja, govora ili otvaranja usta
 • problem prilikom šireg otvaranja usta
 • „zaglavljivanje“ vilice u poziciji otvorenih ili zatvorenih usta
 • krckanje, škripanje ili pucketanje u zglobu, sa ili bez bola, prilikom otvaranja usta ili žvakanja
 • problemi sa žvakanjem, kada gornji  i donji zubi iznenada izgube kontakt

Može se javiti i otok, osećaj umora mišića lica, zubobolja, glavobolja, zujanje u ušima, problemi sa sluhom, vrtoglavica…

Stomatološka ordinacija je prvo mesto gde treba potražiti pomoć. Iskusan stručnjak će pogledati kompletno stanje u ustima, uključujući fizički pregled zgloba. Ukoliko je potrebno, poslaće  vas na rendgensko snimanje, a u nekim slučajevima i na pregled kod specijaliste ortopedije vilice, ili maksilofacijalnog hirurga. Dalja dijagnostika i lečenje zavisi od vrste i težine poremećaja.

Uzroci problema

Uzrok bola i nelagodnosti može da bude jasan – povreda, odnosno trauma u predelu glave, lica ili vrata, u saobraćajnoj nezgodi, na sportskom terenu, ili u drugim okolnostima. Ukoliko to nije slučaj, obično je u pitanju preteran i neravomeran pritisak na zglob iz različitih razloga, zatim bolest zgloba, ili oštećenja u samom zglobu (na primer problem sa diskom – jastučićem koji olakšava kretanje). Čak i stres, koji dovodi do stalnog stezanja mišića, može da bude uzrok.

Bol u vilici

Dešava se, međutim da  simptomi potiču od zubnog karijesa, bolesti desni, čak i bolesti sinusa, ili artritisa.

Terapija

Po otkrivanju uzroka i uspostavljanju dijagnoze, stomatolog će preporučiti nešto od sledećeg.

– Ukoliko je problem pritisak zbog poremećenog zagrižaja, odnosno odstupanje od prirodnog kontakta gornje i donje vilice, stanje se u većem broju slučajeva može popraviti protetskim radovima i nadoknadom nedostajućih zuba. Rešenje su proteze, mostovi, zubni implanti koji će nositi nadogradnju…

– Analgetici i lekovi protiv upale umanjiće bol i otok. Ovome se mogu dodati i medikamenti koji opuštaju mišiće.

– Noćne udlage (plastični štitnici tipa ploče, slični protezi, koji se stavljaju preko zuba) sprečiće stezanje zuba u snu, škripanje zubima i druge pokrete, i obezbediće pravilan položaj vilica. Može se napraviti i dnevna varijanta, koju će pacijent nositi kad god je to moguće, kako bi se zglobovi oslobodili pritiska.

– Za ozbiljnije probleme biće potrebna intervencija na samom zglobu, od najjednostavnije fizikalne terapije, do hirurških zahvata.

Nekoliko praktičnih saveta kako sebi dodatno da pomognete. 

 • Jedite meku ili pasiranu hranu, a onu tvrđu isecite na komadiće.
 • Izbegavajte žvakaće gume, karamele, kocke leda u ustima, i sve vrste lepljivih poslastica koje zahtevaju složene pokrete vilice.
 • Široko otvaranje usta, kao što je ono prilikom zevanja i većih zalogaja, svedite na minimum.
 • Držite vilice u toku dana u blago razdvojenom položaju – naučite tehnike relaksacije mišića i opuštanja donje vilice.
 • Ne naslanjajte bradu na ruku kada sedite.
 • Izbegavajte držanje telefona ili slušalice između uha i ramena.
 • Vežbajte pravilan položaj glave i vrata.

Konsultujte se sa stomatologom oko obloga spolja. On će vam, u zavisnosti od uzroka problema i stanja zgloba, preporučiti vlažne tople obloge, ili hladne obloge. Ukoliko koristite led, on se postavlja na lice i ne duže od deset minuta. Obavezno pitajte stomatologa gde tačno da primenite oblogu.

Ako vam lekar preporuči vežbe, koje ćete sami raditi kod kuće nekoliko puta dnevno (obično je to lagano istezanje mišića), pripremite blago zagrejan peškir i držite ga posle vežbanja, oko pet minuta, na strani lica na kojoj je bolan zglob.

Bol i nelagodnost u viličnom zglobu
4.6 (92%) 10 votes

Dodaj komentar..

Komentariši