Celulit, kako ga se rešiti

Celulit

Celulit je promena kože koja se često opisuje kao “pomorandžina kora”, a javlja se na butinama, zadnjici i ponekad donjem delu stomaka, inače zdravih žena. Iako ga i muškarci mogu dobiti, u 90-98% slučajeva celulit se javlja kod žena. Naziv celulit (cellulite) potiče iz francuske medicinske literature stare više od 150 godina.

Sta je celulitCelulit može biti vidljiviji nego masne naslage koje se nalaze dublje u telu. Čak i mršavi ljudi mogu imati celulit, jer svi imamo naslage masnoće ispod površine kože. Kolagena vlakna koja povezuju masti sa kožom mogu se rastegnuti, puknuti ili se skupiti, što omogućava masnim ćelijama da izbiju van. Ovo stvara hrapav izgled celulita.

Utvrđeno je da postoje dve vrste celulita. Prvi tip celulita onaj koji nastaje od bilo kakve ‘kompresije’ tkiva u bedrima i stražnjici. Primer za to je kad vidite ‘dušek’ izgled na bedrima kad prekrstite noge dok sedite. To je vrlo tipično za gotovo sve žene različite dobi, te se smatra da nastaje kompresijom komora masnih ćelija koje se nalaze pod kožom. Druga vrsta celulita je izgled kože koja liči na ‘dušek’ ili ‘narandžinu koru’ koji žena može imati u bilo kom položaju.

Šta je celulit?

Da biste bolje razumeli šta je celulit, hajde da počnemo ovo objašnjenje sa pregledom anatomije kože. Krajnji sloj kože se naziva epiderm. Odmah ispod je derm, koja je ispunjena folikula dlaka i znojnih žlezda, krvnih sudova, nervnih receptora i vezivnog tkiva. Sledeći sloj tkiva je prvi od tri sloja potkožnih masti. Kako bi u potpunosti opisali celulit fokusiraćemo se na ovo mesto. Ovaj najviši sloj potkožnog masnog tkiva je opisan kao “ustajale komore masnih ćelija” razdvojene vezivnim tkivom. Male projekcije ovih komora masnih ćelija prodiru u dermu. Ova neujednačenost i nepravilnost potkožnog masnog tkiva koži rezultira karakterističnom pojavom koju nazivamo celulit.Celulit

Razlog zbog koga se celulit retko viđa kod muškaraca (bilo da su gojazni ili ne), jer se epiderm, derm i najviši deo potkožnog tkiva razlikuje kod muškaraca. Muškarci imaju deblji epiderm i slojeve tkiva derma u butinama i zadnjici. Izrazito različit, prvi sloj masti, koji je neznatno tanji kod muškaraca, sastavljen je u obliku poligonalnih jedinica, unakrsno razdvojenih vezivnim tkivom.

Razlike u strukturi ćelija potkožnog masnog tkiva kod muškaraca i žena se javljaju tokom trećeg tromesečja razvoja ploda i očituju se pri rođenju. Varijacije u hormonima među polovima u velikoj meri objašnjavaju ovu devijaciju u strukturi kože. Dokazano je da muškarci koji su rođeni sa nedostatkom muških hormona često imaju izgled potkožnog masnog tkiva sličan onome kod žena.

Zašto se celulit pogoršava sa godinama?

Kod žena, derm dostiže svoju maksimalnu debljinu od 30 godina. Drugo, područje derma koje je vezano vezivnim tkivom počinje da se gubi elastičnost zbog procesa starenja kolagena i elastičnih vlakana. To omogućava da više masnih ćelija prodre u područje derma pogoršavajući izgled celulitne kože. Pored toga, povećano taloženje potkožne masnoće često odražava način života bez ili sa malo fizičkih aktivnosti i promena u načinu ishrane.

Kako se otarasiti celulita

Kako skinuti celulit? Mnogi anticelulit tretmani, uključujuci i masaže ili kreme protiv celulita, reklamiraju izuzetne rezultate. Nažalost, većina tih tretmana ne ispune očekivanja. Istraživači konstantno proučavaju moguće medicinske tretmane za celulit. U međuvremenu, možete preduzeti par koraka malo kako bi malo poboljšali izgled celulitne kože.

Promenite način ishrane. Mišljenje i doktora i nutricionista je da celulit nastaje usled loše ishrane i viška kilograma. Jedite što više sezonskog voća i povrća bogatog vlaknima. Naučite da žvaćete i da izbegavate slano.
Pijte dosta tečnosti tokom celog dana, to je jedan od važnijih faktora za održavanje lepe linije bez celulita.
Održavajte negu tela masažom nakon svakog tuširanja. Masaža i običnom kremom će pomoći. Kružnim pokretima utrljavajte kremu ili losion od zadnjice prema stopalima.

Kako skinuti celulitVežbanje takođe može pomoći u prevenciji celulita, ili ga učiniti manje vidljivim ukoliko ga imate. Odgovarajuće vežbe mogu pomoći u poboljšanju cirkulacije telesnih tečnosti i smanjiti količinu masnoća i masnih naslaga ispod kože. Na primer, ako imate celulit na bedrima, ciljane vežbe mogu pomoći da se smanji količina masti skladištenih ispod i unutar kože bedara. Na isti način se može vežbati za celulit na zadnjici, rukama ili stomaku.

Celulit možete skinuti i dijetom. Vaš prehrambeni plan bi trebao biti sastavljen od voća, povrća, oraha, integralnih žitarica i nemasnih proteina. Svu prerađenu hranu bi trebalo izbaciti iz ishrane kao i gazirane sokove i veštačke zaslađivače. Ako je moguće prednost treba dati organskoj hrani.

Celulit nije ozbiljno zdravstveno stanje i lečenje nije potrebno. Zapravo, mnogi lekari smatraju da je celulit sasvim normalna, prirodna pojava. Međutim, ako ste zabrinuti za izgled vaše kože, uvek možete da konsultujte svog doktora ili dermatologa.

Reference:

Cellulite @Wikipedia
Celulit.org

Celulit, kako ga se rešiti
5 (100%) 1 vote

Dodaj komentar..

Komentariši