Cimet u ishrani

Cimet kao lek

Cimet potseća na jabukovaču, pad snežnih pahulja i ublažavanje teške zime nakratko. Osim umirujučeg mirisa, cimet poseduje i mnoga lekovita svojstva.

Zašto biste trebali konzumirati više cimeta

Cimet se može pokazati delotvornim u regulaciji nivoa šećera u krvi, krvnog pritiska i aktivnosti insulina, a može i pomoći u bržem zarastanju rana.

Cimet je ujedno je i jak antioksidant i antimikrobni agent, što pomaže u odbrani organizma od dosadnih zimskih prehlada.

Proverite da li prodavnice zdrave hrane i supermarketi u vašoj okolini prodaju cimet sa Cejlona.

Par jednostavnih primena cimeta u redovnoj ishrani

Začinite svoju jutarnju kafu

Ja obožavam cimet u kafi od sveže mlevenog zrna. Dodajte cimet pre kuvanja kafe i nećete je morati mešati, a osetićete blago ali ugodno prisustvo cimeta. Možete čak i preskočiti dodavanje zaslađivača.

Koristite ga kao začin za povrće

Pecite mlade krompiriće i drugo povrće 20 minuta na 200 stepeni, uz dodatak kokosovog ulja, cimeta, ruzmarina i prstohvata morske soli. Aroma je veličanstvena.

Cimet kao lek

Začinite ovsene pahuljice

Dodajte malo egzotičnog ukusa u svoju jutarnju porciju ovsenih pahuljica. Servirajte sebi prokuvane ovesene pahuljice utopljene u mleko sa dodatkom mrvljenog badema, svežeg bobičastog voća i cimeta.

Probajte frape sa cimetom

Jeste li ikad koristili proteine u prahu čiji je ukus bio ne tako prijatan? Cimet vam može poslužiti umesto zaslađivača za šejk ili frape, pa nećete morati da dodajete šećer.

Sipajte u blender sledeće sastojke i mešajte dok ne postanu kašasti:

  • 1 kašiku proteinskog praha
  • 1/2 šolje svežeg spanaća
  • 1/4 kašičice cimeta
  • 1/2 šolje bobičastog voća
  • 1 kašičicu lanenog semena
  • led
  • vodu ili nezaslađeno mleko
Napravite puter od orašastog voća i cimeta

Želite li da eksperimentišete? Ispržite orašasto voće po izboru i dodajte cimet, pa ga izmeljajte kako biste dobili sopsteni puter sa cimetom.

Dodajte ga palačinkama

Bez obzira da li pravite svoju smesu za palačinke ili koristite kupovnu, uvek možete dodati cimet. Možete ih servirati i uz svoj puter od orašastog voća. Iseckajte par banana i dodajte i njih. Takođe, dobra je kombinacija meda i cimeta.

Dodajte ga svom omiljenom slatkom jogurtu

Jeste li primetili trend kod doručkovanja? Ako volite slatki jogurt, proverite etiketu za dodate zaslađivače i šećere. Ako prođe inspekciju i vaše standarde, zasladite ga cimetom i dodajte komadiće svog omiljenog orašastog voća za više proteina.

Cimet u ishrani
4.5 (90%) 2 votes

Dodaj komentar..

Komentariši