Da bi koža bila lepa, potrebno je bude zdrava

Nega kože

Tipovi kožePoznavanje svog tipa kože je apsolutno neophodno ako želimo pravilno da izaberemo odgovarajući tretman za negu i potrebe naše kože. Tip kože je genetski određen, što znači da se rađamo sa njim. Tip vaše kože dalje određuje koliko vaša koža proizvodi masti. Geni, ishrana, stres, lekovi, hormonske fluktacije pa čak i (ne)odgovarajući tretman vaše kože igraju veliku ulogu.

Tipovi kože

Da bi koža bila lepa potrebno je bude zdrava. Nisu sve kože iste, razlikuju se kao i svaki organizam, ali postoji nekolko glavnih tipova:

  • Suva koža – opuštena, gruba i suva, često sa perutanjem
  • Masna koža – sjajna, sa masnim slojem i proširenim porama
  • Kombinovani tip – najčešći tip kože. Najčešće suvi obrazi, dok su centralne zone masne
  • Osetljiva koža – lako se zacrveni, zajapuri, česte alergijske reakcije na deterdžente i kozmetičke preparate
  • Normalna koža – čista koža, bez nepravilnosti i nije osetljiva.

Svaki od ovih tipova kože zahteva odgovarajući tretman i kada je u pitanju pravilno čišćenje kože.

Čišćenje kože

Čišćenje normalne i kombinovate kože

Koristite blage sapune i preparate za čišćenje kože lica, nanestie ih na kožu i isperite. Ne trljajte kožu, isperite sa puno vode. Morate sami da pronađete preparat  koji vam odgovara, da ne iritira i da ne suši previše. Posle umivanja naneste hidrantnu kremu namenjen vašoj koži.

Čišćenje suve kože

Preparati za čišćenje suve kože treba da su bez alkohola i mirisa, jer ih oni mogu dodatno sušiti. Blagim pokrteima nanesite preparat i isperite mlakom vodom. Vruća voda deluje iritirajuće. Na trlajte lice. Jedanput nedeljno možete da u kućnim uslovima napravite balgi piling, kako bi skinuli suvi sloj sa kože.

Čišćenje masne kožeČišćenje kože

Koristite nemasne preparate za čišćenje kože, namenjene masnoj koži, isperite sa puno vode. Možete, potom, naneti tonik za masnu kožu, koji uklanja ostatak masnoća sa kože.

Čišćenje osetljive kože

Koristiti preparate namenjene osetljivim kožama. Blagim pokretima preparate naneti na kožu, isprati mlakom vodom. Ne praviti grube pokrete, ne trljati kožu. Ne koristiti proizvode koji sadrže alkohol, sapune, kiseline i mirise/parfeme. Što manje preparata na osetljivu kožu, to bolje.

Nega kože

Na kožu svakodnevno treba nanositi hidrante kreme, jer je koži neophodna vlaga. Koristite kreme koje odgovaraju vašem tipu kože i vašim godinama. Posle umivanja, dok je koža još vlažna kremu utrljate blagim pokretima. Ujutro nanosite hirdantne kreme, u uveče hranljive kreme. Obavezno utrljate kremu i na vrat i dekolte.  Za negu masne kože koristite nemasne kreme, koje ne blokiraju pore.

Za dnevnu negu kože, pogotovu u letnjim mesecima, koristite preparate sa zaštitom od sunca. Koristite ih svaki dan, konstantno tokom celog leta. Na planini ili moru preparati sa zaštitom od sunca su neophodni – pored direktnog  zračenja postoji i odbijanje zraka sa površine vode ili snega, tako se negativno zračenje značajno uvećava. Faktor zaštite (SPF)  bi trebalo da bude najmanje 30 i da obuhvata i UVA i UVB talase.

Nega kožePre spavanja obavezno očistite kožu i skinite šminku. Ukoliko šminku ostavite preko noći, zajedno sa nečistoćana, ona dovodi do pojačanog mašćenja kože i mogu se napraviti mitiseri i bubuljice.

Da bi koža ostala zdrava i lepa, izbegavajte da radite ono što joj škodi. Ne stiskajte je, pogotovo ako imate bubuljice. Gelove i sprejeve za kosu stavljajte podalje od lica, mogu za zatvore pore i deluju iritantno.

Koža je ogledalo zdravlja. Konzumiranjem alkohola, narkotika i cigareta, koža postaje bez sjaja i siva.

Hranite se pravilno, obavezno tri umerena obroka, uzimajte sveže voće i povrće, to su prirodni vitamini koje organizam najbolje iskoristi. I spavajte dovoljno. Nedostak sna, hronični umor i stres se prvo vide na koži.

 

Reference:

Dermatologija
Tipovi kože @stetoskop.info

Da bi koža bila lepa, potrebno je bude zdrava
4 (80%) 1 vote

Dodaj komentar..

Komentariši