Dijabetes ili Šećerna bolest

Dijabetes

Dijabetes, češće nazivan šećerna bolest, je neizlečiv, hronični sistemski poremećaj metabolizma. Karakteriše se trajno povišenim nivoom glukoze u krvi (hiperglikemija). Osnovni razlog za pojavu dijabetesa je nasledni faktor a nastaje zbog smanjenog biološkog dejstva hormona insulina, sto uzrokuje da šećer u krvi raste do kritičnog nivoa. Kritičan nivo glukoze u krvi predstavlja nivo od 126 miligrama po decilitru (mg / dl) ili više.

Kako nastaje dijabetes?

DijabetesVelik dio hrane koju unesemo u organizam pretvara se u glukozu, odnosno šećer u krvi, koje naše telo koristi za stvaranje energije. Istovremeno, gušterača, organ smešten kraj želuca, proizvodi hormon zvan insulin. Ovaj hormon je neophodan da bi telo bilo u stanju koristiti šećer ili glukozu, osnovnu energiju za ćelije u telu. Uloga insulina je da sprovede šećer iz krvi u ćelije. Kada naše telo ne proizvodi dovoljno insulina ili kada neadekvatno koristi inzulin koji proizvodi, nivo šećera raste i razgrađuje se u krvotoku.. Kada se ovo desi ćelije automatski gube energiju, dok dugoročno gledano visok nivo šećera u krvi vremenom dovodi ostećenja srca, očiju, bubrega, nerava, ..

Simptomi

Dijabetes uglavnom nema karakterističnih simptoma pre pojave bolesti. Oboleli mogu biti potpuno nesvesni pojave i prisutnosti dijabetesa jer simptomi ili ne postoje ili su toliko blagi da budu nezapaženi neko vreme. Ipak, postoje određeni upozoravajući znaci pa je važno biti upoznat s njima. Obično se radi o konstantnoj gladi i zeđi, naglom mršavljenju, učestalom mokrenju, .. U ozbiljnijim slučajevima moguća je nagla pojava raznih infekcija, pa čak i otvaranje ranica na telu bez fizičkog razloga.secerna bolest

Tipovi Dijabetesa

Postoje dva osnovna tipa dijabetesa: dijabetes tip 1 i dijabetes tip 2. Oba tipa mogu biti nasleđena u genima, tako da porodična istorija dijabetesa značajno povećava rizik za razvoj bolesti.

Dijabetes tip 1

Dijabetes tip 1 je ozbiljan poremećaj koji se javlja kada gušterača stvara malo ili nimalo insulina. Bez insulina, telo nije u stanju da se glukoza (šećer u krvi) koja se dobiva iz hrane sprovede u ćelije tela. Dakle, bez svakodnevnih inekcija insulina, pacijenti sa dijabetesom tipa 1 neće preživeti. Iz tog razloga, ovaj tip dijabetesa takođe se naziva inzulin-zavisni dijabetes.

Dijabetes tip 1 je poznat i kao kao juvenilni dijabetes jer se obično postavlja kao dijagnoza kod dece i mlađih osoba. Međutim, ova hronična, doživotna bolest može se pojaviti u bilo kojoj dobi, a osobe sa porodičnom istorijom obolenja su najugroženija grupa.

Dijabetes tip 2

Dijabetes tipa 2 je najčešći oblik dijabetesa. Tip 2 dijabetes se uglavnom postavlja kao dijagnoza kod odraslih osoba, najčešće u srednjoj dobi. Danas je, međutim, primetna alarmantna stopa rasta pojave dijabetesa tipa 2 kod adolescenata i mlađih osoba. To se objašnjava povećanjem učestalosti gojaznosti i fizičke neaktivnosti kod ove populacije. Oba slučaja su faktori rizika za pojavu dijabetesa tipa 2.

Dijabetes tipa 2 se javlja ako gusterača ne proizvodi dovoljno insulina ili ako telo razvije otpor na insulin, sto je najčešći uzrok. U blažem obliku, ovaj tip dijabetesa može postojati nedijagnoziran dugi niz godina, što je razlog za veliku zabrinutost jer se ako se ne leči šećerna bolest može dovesti do mnogih ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući kardiovaskularne bolesti. Dijabetes tipa 2 se kontroliše dijetom i vežbama.

Predijabetes

Pre nego što se dijabetes tipa 2 razvije, kod većine ljudi se javlja tzv. stanje predijabetesa. Predijabetes je stanje u kojem nivo šecera u krvi je viši od normalnog, ali nije sasvim dosegao 126 mg/dl. Predijabetes je veoma važno stanje kod ovog oboljenja jer se pojava dijabetesa može odgoditi ili čak izbeći ako značajno promenimo navike, pre svega ishranu i način zivota.

Lečenje

Istraživanja pokazuju da promena načina života, kao što su gubitak težine, zdrava ishrana i povećanje fizičke aktivnosti može drastično smanjiti napredovanje dijabetesa tipa 2 i ima velik uticaj na kontrolu dijabetesa tipa 1. Ove promene načina života mogu pomoći i kod drugih faktora rizika kao što su visok krvni pritisak i holesterol u krvi, a koji mogu imati velik uticaj na obolele od dijabetesa. U većini slučajeva, promena načina života mora biti dopunjena upotrebom lekova za kontrolu nivoa šećera u krvi, visok krvni pritisak i holesterol.

Ako bolujete od dijabetesa, u saradnji sa porodičnim lekarom možete postaviti lične ciljeve lečenja, pratiti svoje zdravstveno stanje i prilično uspešno kontrolisati ovo obolenje.

Reference:

Diabetes mellitus @Wikipedia,
Diabetes @WebMD

Dijabetes ili Šećerna bolest
5 (100%) 2 votes

Dodaj komentar..

Comments 2

Add Comment
  • […] usled veoma energičnog pranja može dovesti do zapaljenja i infekcije. Trudnoća, nekontrolisani dijabetes melitus i početak puberteta povećavaju rizik od upale desni, zbog hormonalnih promena koje mogu da […]

  • […] faktora rizika koji povećavaju verovatnoću pojave osteoporoze. Druga oboljenja kao što su dijabetes i HIV (AIDS), takođe mogu biti povezana sa osteoporozom. Osobe sa transplantacijom organa ili s […]

Komentariši