Gingivitis

Parodontopatija, upala desni

Gingivitis je zapaljenje desni oko zuba. Gingivitis može biti izazvan nagomilavanjem plaka i kamenca usled nepravilnog čišćenja zuba ili povreda desni preteranim pranjem. Gingivitis je uglavnom reverzibilan. Temeljno ali nežno pranje zuba, te čišćenje zuba zubnim koncem su najefikasniji načini za sprečavanje gingivitisa. Gingivitis je oblik parodontopatije. Parodontopatija (parodontoza) je upala i infekcija koja uništava potporna tkiva zuba, uključujući desni, periodontalne ligamenate, kao i alveolarne kosti.

GingivitisGingivitis nastaje zbog dugoročnih efekata naslaga na zubima. Zubni plak je lepljiva masa od bakterija, sluzi i ostataka hrane koje se skuplja na izloženim delovima zuba i osnovni je uzrok propadanja zuba. Ako se ne ukloni, plak se pretvara u tvrdu materiju – kamenac koji ostaje zarobljen u podnožju zuba. Plak i kamenac iritiraju desni i uzrokuju zapaljenje. Bakterije i toksini iz plaka i kamenca izazvaju infekciju, otečenost i osetljivost desni.

Gingivitis obično uzrokuju plak, bakterije i ostaci hrane koji se akumuliraju u prostoru među zuba i desni. Ove akumulacije mogu bti sićušne, čak i mikroskopske, ali bakterije iz njih proizvode strane hemikalije i toksine koje uzrokuju zapaljenje desni oko zuba. Ovo zapaljenje, tokom godina, može da izazove gubitak koštane mase oko zuba. To stanje je poznato kao periodontitis. Kako kost vilice drži zube, gubitak iste može uzrokovati klaćenje zuba i eventualno ispadanje, iako, ovo je relativno česta pojava i kod osoba koji nemaju periodontitis. Redovno čišćenje prostora ispod linije desni sprečava pojavu plaka, bakterija, a time i sprečava zapaljenja. Profesionalno čišćenje kod stomatologa je najbolji način preventive. Posle jednog čišćenja, plaku i bakterijama je potrebno 3-4 meseca da ponovo uzrokuju zapaljenje.

Naučna istraživanja pokazuju kako bi bilo idealno čistiti desni kod stomatologa svakih 3-4 meseca. Međutim, već decenijama su standardne preporuke stomatologa čišćenje desni svakih 6 meseci. Jedan od razloga takvih preporuka što su promene kod takvog redovnog čišćenja presuptilne i teško se primećuju. Ako se zapaljenje uveliko proširi, male količine bakterija i bakterijskih toksina mogu prodreti u krvotok. Pacijeti ovo, uglavnom, ne mogu primetiti, ali istraživanja pokazuju da ovakvo prodiranje može uzrokovati opšti porast zapaljenja u telu i dugoročno moguće srčane probleme.

Ponekad se zapaljenje gingive može iznenada pojačati do te mere da izazovu bolest koja se zove akutni nekrotični ulcerozni gingivitis, inače poznat kao “rovovska usta“. Ovo rezultira ektremno lošim zadahom i bolnim desnima. Srećom, ovo stanje se može izlečiti dozom antibiotika metronidazol koja se uzima jednu sedmicu, a nakon toga sledi dubinsko čišcenje desni od strane stomatologa.

Kada se zubi ne čiste pravilno, dentalni plak se nagomilava, transformiše u čvrsti materijal koji se zove zove tartar i iritira desni, a bakterije i toksini mogu uzrokovati oticanje desni. S druge strane, prekomerna povreda desni usled veoma energičnog pranja takođe može dovesti do zapaljenja i infekcije. Trudnoća, nekontrolisani dijabetes melitus i početak puberteta, povećavaju rizik od upale desni, zbog hormonalnih promena koje mogu da povećaju osetljivost desni ili promene sastav dentogingivalne mikroflore.

Rizik od upale desni povećavaju i zubni kamenac, neravni zubi, grube ivice plombi, kao nečiste ili loše urađene proteze, mostovi i krunice. Lek fenitoin, pilule za kontrolu rađanja i unošenje teških metala kao što su olovo i bizmut mogu takođe izazvati zapaljenje desni. Nagli početak gingivitisa kod normalne zdrave osobe treba da upozori na mogućnost skrivene virusne etiologije.

Simptomi gingivitisa uključuju:

 • Parodontopatija, upala desni
  Napredovanje Paredontopatije

  Natečene desni

 • rane u ustima
 • Svetlo crvena ili ljubičasta boja desni
 • sjajne desni
 • desni osetljive na dodir
 • lako krvarenje desni
 • svrab desi
 • povlačenje linije desni

Gingivitis se može sprečiti pravilnim održavanjem oralne higijene. To podrazumeva svakodnevno pranje sa “anti – tartar” zubnom pastom sa fluorom i koncem za čišćenje zuba.

Dijagnoza

Potrebno je posetiti stomatologa čim se pojave znaci zapaljenja desni. Stomatolog će proveriti da li ima simptoma upale desni i ispitati koliko zubog plaka se nalazi u usnoj duplji. Stomatolog može uraditi test za parodontopatiju koristeci rentgenske zrake ili parodontalne sonde.

Upala desniUobičajene komplikacije kod gingivitisa:

• ponavljanje zapaljenja desni
• Parodontopatija
• Infekcija ili apsces gingive ili vilične kosti.
• Rovovska usta – bakterijska infekcija i ulceracija na desnima.

Lečenje gingivitisa

Stomatolog ce izvršiti temeljno čišćenje zuba i desni. Nakon toga, redovna oralna higijena je neophodna. Uklanjanje kamenca obično nije bolno i zapaljenje desni bi trebalo nestati za jedne ili dve nedelje. Oralna higijena je neophodna da se spreči ponovno javljanje gingivitisa. Antibakterijska tečnost za ispiranje usta smanjuje oticanje desni. Gelovi i rastvori na bazi antiseptika i anestetika, koji se primenjuju lokalno, takođe mogu da pomognu.

Antibiotici se koriste da iskorene bakterijske infekcije, dok antiseptici smanjuju broj bakterija u oralnoj flori, ubrzavaju rezoluciju gingivitisa kada se kombinuju sa pranjem zuba i čišćenjem zubnim koncem. Ako se planira dentalna operacija, onda se izlečenje gingivitisa može garantovati.

Ako sumnjate na gingivitis, savetujemo da odmah posetite stomatologa.

 

Gingivitis
4.2 (83.33%) 6 votes

Dodaj komentar..

Comments 1

Add Comment
 • […] zahvaljujući antioksidansima koje sadrži. Ovaj čaj takođe sprečava i usporava bolesti desni i gingivitis. Redovno konzumiranje ovog čaja u kombinaciji sa zdravom ishranom povoljno deluje na gubitak […]

Komentariši