Hlamidija, simptomi i tretman

Hlamidija
Hlamidija
Chlamydia Trachomatis

Hlamidija je česta polno prenosiva infekcija kod ljudi, izazvana bakterijom chlamydia trachomatis. Hlamidija trahomatis (chlamydia trachomatis) je polno prenosiv mikororganizam, koji izaziva infekciju genitiurinarnog trakta: uretritis – zapaljenje mokraćnog kanala, cervicitis – zapaljenje grlića materice, salpingitis – zapaljenje jajnika, konjuktivitis i upalu pluća kod novorođenčadi. Za razliku od gonoreje, koja daje burne siptome, infekcija hlamidijom, i kod mušaraca, a naročito kod žena može biti bez ili sa veoma blagim tegobama, tako da ih obolela osoba i ne primećuje.

Simptomi hlamidije

Ako se uopšte pojave, simptomi hlamidije obično traju od jedne do tri nedelje nakon izlaganja. Kod žena se javlja vaginalni sekret, vaginalno krvarenje između menstruacija, bol u stomaku koja je često praćena mučninama i groznicom čak. Simptomi hlamidije uključuju i neprijatno i bolno mokrenje. Kod muškaraca sa infekcijom se javlja neprijatno i bolno mokrenje, kao i iscjedak iz penisa.

Međutim, kod oko tri četvrtine inficiranih žena i skoro polovine inficiranih muškaraca uopšte se pojave simptomi koji ukazuju na infekciju. Upravo ovo je jedan od razloga zašto je hlamidija veoma opasna; asimptomatski pojedinci ne prepoznaju infekciju, ne dobiju pravovremen medicinski tretman i na taj način brzo i lako prenose infekciju na druge osobe. Osim toga, osobe zaražene hlamidijom koje ne leče infekciju mogu izazvati brojne i ozbiljne zdravstvene komplikacije.

Hlamidija se izoluje iz mokraćne cevi u 40- 60% obolelih muškaraca. U poslednjim epidemiološkim ispitivanjima dokazana je visoka prisutnost kod muškaraca koji nemaju nikakvih tegoba.

Faktori rizika su:

 • Mlađi od 19 godina
 • Nezaštićeni seksualni odnosi- ne korišćenje kodoma
 • Česta promena partnera
 • Loši socio-ekonomski usloviHlamidija simptomi

Rizik za novorođenče:

 • Konjuktivitis
 • Neonatlana pneumonija

Tegobe kod muškaraca:

 • Bistri ili gnojni iscedak mokraćnog kanala
 • Često i bolno morćenje
 • Bolna osetljivost mošnica
 • Osećaj težine u predelu međice ( povezano sa upalom prostate)

Kod ovakvih tegoba potrebno je javiti se dermatovenerologu.

Tegobe kod žena:

 • Pojava krvarenja grlića materice,  čak i na blag dodir, na pr. posle odnosa
 • Sekrecija ili gnoj u vagini
 • Krverenje između ciklusa
 • Bolno i često mokrenje
 • Bolovi u stomaku

Ovakve tegobe mogu biti znak  i infekcija izazvane drugim mikroorganizmima, kao i malignih bolesti. Obavezan je detaljan ginekološki pregled.

Lečenje hlamidije

Lečenje hlamidije je jednostavno ali je potrebno odmah zatražiti medicinsku pomoć.

Pravovremenim lečenjem infekcije smanjujete rizik od mnogih težih komplikacija. Ukoliko se posumnja na infekciju, potreno je pored hlamidije testirati obolelog i na druge polno prenosive bolesti. Terepija je antibiotska i prepisuje je lekar. Neophodno je proći čitavu terapiju, čak i ako se simptomi hlamidije povuku pre nego se završi terapija antibioticima. Takođe, potrebno je lečiti oba partnera i dok traje lečenje savetuje se  uzdržavanje od polnih odnosa. Žene čiji partner nije adekvatno testiran na hlamidiju spadaju u posebno rizičnu grupu za novo inficiranje.

Hlamidija u trudnociPreporučuje se testiranje na hlamidiju svakih tri meseca nakon tretmana. Ovo naročito važi za žene u adolescentnom dobu i za žene koje nisu sigurne da li im je partner lečen. Trudnice takođe spadaju u rizičnu grupu. Ako se hlamidija adekvatno ne leči, može doći do preranog porođaja, beba se može inficirati, ili se može razviti infekcija oka ili problemi sa disanjem.

Oboleli trebaju da budu svesni ozbiljnosti infecije, kao i mogućnosti zaražavanja i drugim polno prenosivim bolestima. Ukoliko je osoba rizičnog ponašanja savetuje se, pored redovnog testiranja na hlamidiju i druge bakterijske bolesti, testiranje i na HIV i hepatitise B i C.

Komplikacije infekcije hlamidijom:

 • Rajterov sindrom (Reiter's syndrome) – reaktivna upala zglobova (artritis), iminološki posredovana, posle infekcije hlamidijom, češći kod muškaraca
 • Kod žena: zapaljenska bolest male karlice, mogućnost nastanka steriliteta ili abortusa, renošenje na novoređenče prilikom porođaja

Hlamidija je jedan od najčešće prenosivih infekcija, oko 3 miliona novih slučajeva se javlja svake godine, i kod muškaraca i kod žena. Bolest se može izlečiti, i ukoliko se u ranoj fazi otkrije i leči, ne ostaju posledice. Takođe, hlamidija ne ostavlja imunitet, pa je pri svakom narednom rizičnom odnosu moguća je ponovna infekcija.

Hlamidija, simptomi i tretman
5 (100%) 1 vote

Dodaj komentar..

Comments 2

Add Comment
 • […] prenosive bolesti. Postoje razne polno prenosive bolesti koje mogu izazvati neplodnost. Na primer, hlamidija može da ošteti jajovode kod žena i izazvati oticanje skrotuma (mošnice) kod […]

 • […] može biti simptom mnogo ozbiljnijieg problema poput gonoreje ili trihomonijaze. I budite oprezni: hlamidija može izazvati promenu u vaginalnom […]

Komentariši