Medicinska Dijeta

Medicinska dijeta

Medicinska dijeta je dijeta koja se prvobitno koristila kod gojaznih pacijenata, najčešće srčanih bolesnika i koja daje fantastične rezultate za kratko vreme. Kako se koristila u prilično osetljivim okolnostima i uslovima, medicinska dijeta je verovatno najzdravija moguća dijeta, koja ne ostavlja apsolutno nikakve negativne posledice na naš organizam, štaviše, ima mnoštvo zdravstvenih pogodnosti, pre svega na nase psihičko stanje, vidno smanjujući nervozu.

Medicinska dijetaMedicinska dijeta je zapravo bolnička dijeta za gojazne srčane bolesnike koji trebaju brzo da skinu kilograme pred osetljivu operaciju a istovremeno da zadrže snagu, neophodnu za tako ozbiljnu operaciju. Ipak, iako je kod medicinske dijete faktor rizika sveden na najmanju moguću meru, pre svake rigirozne dijete obavezno se konsultujte sa porodičnim lekarom, da bi se izbegle moguće (ne)očekivane nuspojave. Medicinska dijeta se ne sme držati duže od 15 dana. Bilo da nismo zadovoljni rezultatima ili možda naprotiv, da smo prezadovoljni, moramo napraviti pauzu od par dana pre nego ponovimo dijetu. Umereno je 5 dana držanja dijete, pa nakon par dana pauze, još 5 dana. Takođe, ne preporučuje se držanje ove dijete duže od 30 dana, bez obzira na pauze.

Prednosti medicinske dijete

Medicinska dijeta se smatra najzdravijom dijetom jer, između ostalog, konzumiranjem namirnica koje se koriste u dijeti trošimo mnogo više kalorija nego što ih unosimo.  Istovremeno, organizam dobija kompletnu potrebnu količinu minerala i vitamina potrebnih za dobro fizičko i psihičko stanje tela. Najveća prednost medicinske dijete nad ostalim je ta što se može držati pod skoro svim medicinskim terapijama, kao i to što je dostupna svima, bez obzira na zdravstveno stanje, starosnu dob, finansijske mogućnosti, pol, rasu …

Šta možemo očekivati od medicinske dijete?

Medicinska dijeta traje maksimalno 15 dana i za taj period, ako se strogo pridržavamo dijete, možemo da skinemo i do 10-ak kilograma, ako je verovati nekim izveštajima. Često nailazim na članke i forume kako medicinska dijeta „čini čuda“ skidajući 15 kilograma za 15 dana. To, verovatno,  niti je moguće niti može proći bez zdravstvenih posledica čak i da nekom pođe za rukom, ali često je atraktivan naslov najvažniji. Takođe su podeljena mišljenja da li je namirnice potrebno unositi navedenim redosledom, naše mišljenje je da nije potrebno. Kako god, sa medicinskom dijetom u svakom slučaju možemo očekivati sasvim zadovoljavajuće rezultate; 5-10 kilograma manje za 15 dana, odnosno 5-6 kg manje za 10 dana ili 2 kg manje za 5 dana držanja dijete. Naravno, pod uslovom da je se pridržavamo. Potrebno je da za period držanja medicinske dijete delimično prilagoodimo dnevne obaveze i raspored, kao i da prethodno obezbedimo namirnice.

Medicinska dijeta u trajanju od 5 dana sadrži:

Doručak je svih 5 dana isti a sastoji se od: 1 pomorandža , 1 dvopek i 1 šolja čaja ili kafe (bez šećera).

1.DAN
Ručak: 1 pomorandža, 1 kuvano jaje, 1 kisela pavlaka
Večera: 2 paradajza, 2 kuvana jajeta, 1/2 zelene salate ili 1 krastavac.
2.DAN
Ručak: 1 pomorandža, dva dvopeka ,1 kisela pavlaka, 1 jaje
Večera: 125gr mlevene junetine, 1 pomorandža, 1 paradajz,  1 dvopek, 1 šolja čaja ili kafe (bez šećera)
3.DAN
Ručak: 1 pomorandža, 1 kuvano jaje, 1 kisela pavlaka, 2 krastavca (ili 1 glavica salate),
Večera: 125 gr mlevenog mesa, 1 dvopek, 1 pomorandža, 1 šolja kafe ili caja(bez šećera)
4.DAN
Ručak: 125gr kravljeg sira, 1 dvopek, 1 paradajz
Večera: 125gr mlevenog mesa, 1 dvopek, 2 paradajza, 1 jabuka
5.DAN
Ručak: 200gr ribe ili kuvanog mesa , 1 dvopek, 1 paradajz.
Večera: 1/2kg kuvanog povrća (krompir, grašak, šargarepa), 1 jaje, 1 paradajz

Medicinska dijeta 5 danaNakon 5 dana strogog držanja medicinske dijete treba da imamo 2-2,5 kg manje, sve bez negativnih simptoma kao sto su umor, malaksalost, nervoza i sl. Unošenje dosta  tečnosti  je obavezno, minimum 2L vode ili čaja bez šećera dnevno. Alkohol zaboravite, a ako možete bilo bi poželjno da ostavite i cigarete. Kafa je dozvoljena ali manjoj meri, iako bi trebalo da izgubimo osećaj potrebe za unošenjem kofeina.

Kao i kod svake dijete, redovna fizička aktivnost doprinosi boljim rezultatima dijete. Važno je napomenuti da iako se radi o laganim obrocima, nikako ih ne smemo konzumirati kasno uveče, recimo nakon 20h. Takođe, iako medicinska dijeta važi za dijetu koja naknadno „ne vraća kilograme“, nakon držanja dijete ne smemo da se potpuno prepustimo hedonističkim užicima, bar neko vreme dok se organizam ne prilagodi.

Medicinsku dijetu možemo samo delimično prilagoditi svojim mogućnostima i ukusima.  Npr, umesto svežeg paradajza možemo imati kuvani paradajz, umesto pomorandže možemo uzeti dinju ili krušku, meso možemo začiniti vegetom i slično, ali neko veće odstupanje neće dati rezultate.

Srećno mršavljenje, javite kakvi su vaši utisci.

 

Medicinska Dijeta
2 (40%) 4 votes

Dodaj komentar..

Komentariši