Oralna higijena i zdravlje zuba

Zdravlje zuba

Oralna higijena je osnovni preduslov zdravlja zuba ali i celog organizma, te direktno utiče na sprečavanje pojave zubnog plaka. Istraživanja daju dokaze da je loša oralna higijena povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti poput srčanog udara kao i od ostalih kardiovaskularne bolesti.

Osnovna nega Zuba

Čišćenje zubi zubnim koncem

Ljudi koji imaju poteškoća sa čišćenjem zubi zubnim koncem radije biraju neka druga sredstva za održavanje dentalne nege, kao što su posebne četkice za zube i slično. Da biste izbegli da povredite desni konsultujte svog stomatologa o tome kako se pravilno koriste sredstva za održavanje čistoće zubi.

Nekoliko savjeta za efikasno čišćenje zubi zubnim koncem:

 1. Oralna higijenaOdvojite oko 40 cm zubnog konca i namotajte veći dio oko kažiprsta. Ostatak konca namotajte oko drugog kažiprsta. Oko ovog drugog prsta ćete namotavati korišteni konac.
 2. Držite konac čvrsto između palce i kažiprsta. Nežnim pokretima prolazite koncem  između zubi. Da biste izbegli povredu desni nemojte nikad ići koncem skroz do desni.
 3. Kad stignete koncem do linije desni oblikujte ga u oblik slaova C oko zuba. Nežno provucite konac u prostor između zuba i desni.
 4. Držite konac tik uz zub i nežno protljajte tu stranu zuba pokretima gore- dole.
 5. Ponovite ovo na ostalim zubima.

Čišćenje zubi četkicom za zube

Ukoliko vam stomatolog nije preporučio drugačije, koristite četkicu sa zaobljenim rubovima dlačica. Veličina i oblik vaše četkice trebaju odgovarati vašim ustima kako biste mogli doprijeti do svih dijelova usne šupljine. Istrošene četkice ne mogu očistiti dobro zube i mogu uzrokovti povrede desni pa bi ih trebalo mijenjati svakih 3-4 meseca ili pre. Koristite pastu koja sadrži florid koji sprečava propadanje zuba.

Korisno je svakodnevno čistiti prostor između zubi zubnim koncem. Zubni konac odstranjuje kamenac  sa mesta na koja četkica ne može dopreti. Zubni konac je takođe jedan od bitnih elemenata pri sprečavanju pojave bolesti desni.

Oralna higijena u trudnoći

U toku trudnoće javlja se posebna potreba  za dobrom oralnom higijenom jer trudnoća pospješuje neke poremećaje kod zuba.

Zubni karijes. Postoji vjerovanje da žena izgubi po jedan zub u svakoj trudnoći. To vjerovanje nije tačno. Propadanje zubi je posljedica uticaja kiselina na zubnu gleđ, a ne posljedica trudnoće.  Proces propadanje počinje sa zubnim plakom, nevidljivim lepljivim slojem štetnih bakterija  koja se konstantno formira na vašim zubima. Ove bakterije koriste fermentabilne ugljene hidrate- šećer i skrob, da proizvedu štetne kiseline. Svaki put kad jedete kiselina bar 20 minuta napada vašu zubnu gleđ. To znači da ako u toku dana pojedetu užinu bogatu šećerom, kiselina vam napada zube tokom čitavog dana.

Da biste izbegli nepotrebno gubljenje zubi, perite zube detaljno dva puta dnevno. Prostor među zubima očistite zubnim koncem, a vašeg stomatologa upitajte da vas uputi u pravilno pranje i čišćenje zubi.

Zapaljenje desni.  Kad se zubni plak ne odstrani sa zuba on može iritirati desni  tako da postanu crvene i osetljive i da počnu lako krvariti. Ovo stanje se naziva gingivitis ili zapaljenje desni  i ono može voditi do ozbiljnijih bolesti desni i kosti koje drže vaše zube na mestu.  U toku trudnoće  lakše dolazi do zapaljenje desni zbog povišenog nivoa hormona u telu žene.

Ovaj povišeni nivo hormona pospešuje način na koji tkivo desni reaguje na iritante u zubnom plaku. Važno je zapamtiti da je plak, a ne povišen nivo hormona, glavni uzrok bolesti desni.

Ishrana u trudnoći

Ishrana u toku trudnoće utiče na to kakvi će biti zubi vašeg deteta.  Zubi vašeg deteta se počnu razvijati između trećeg i šestog mjeseca trudnoće,  tako da je veoma bitan dovoljan unos hranjivih tvari, pogotovo vitamina A, C i D, proteina, kalcijuma i fosfora.

Trošenje kalcijuma iz majčinih zubi u toku trudnoće je mit.  Kalcijum potreban za razvoj vašeg deteta se unosi kroz ishranu, a ne uzima se iz zubi.  Premda ako je unos kalcijuma kroz ishranu nedovoljan, vaše telo će obezbediti  dovoljne količine ovog minerala skladištenih u kostima.  Dovoljan unos mlečnih proizvoda – glavnih izvora kalcijuma, ili vitaminskih dodataka koje vam je preporučio vaš lekar će osigurati da dobijete sav potreban kalcijum u trudnoći.

Uravnotežena ishrana je neophodna kako bi osigurali da vi i vaše dete dobijete potrebne količine hranjivih tvari. Preporučena dnevna dijeta za trudnice obično uključuje sledeće namirnice:

 • 3 porcije hrane poput mleka, sira ili jogurta
 • 2 do 3 porcije mesa, peradi ili ribe
 • 6 ili više obroka žitarica
 • 3 ili više obroka povrća
 • 2 ili više porcija voća
Poslušati savet doktora o ishrani je mudra odluka

Mnogo žena ima potrebu da jede između obroka u toku trudnoće. Iako je ovo sasvim normalno, često konzumiranje užine bogate fermentabilnim ugljenim hidratima može rezultirati napadima kiseline na vašu zubnu gleđ i prouzrokovati propadanje zubi. Duže zadržavanje šećera u ustima znači duže napade kiselina na vaše zube. Neka istraživanja ukazuju na to da neke namirnice poput sira, kikirikija ili žvakaćih guma bez šećera mogu pomoći suzbijanju učinka kiselina na zube.

Oralna higijena dece i dojenčadi

Dečiji zubi

Zdravlje zubaNačin na koji naša deca brinu za svoje zube danas će uticati na njihovo zdravlje u odrasloj dobi. Stoga je vrlo važno da se u djetinstvu brinemo o svojim zubima. Moguće je da mnoga deca nikad neće imati karijes. Postoje određeni koraci koje možemo pratiti kako bi se spriječilo propadanje zubi.

Uravnotežena ishrana je vrlo važan faktor u prevenciji karijesa. Dijeta koja pruža adekvatne količine vitamina A, C i D, proteina, kalcija i fosfora  će pružiti hranjive tvari za razvoj zdravih zubi. Pokušajte izbegavati hranu s mnogo šećera, koji uzrokuje karijes.

Prvi korak u procesu propadanja počinje s plakom, nevidljivim, ljepljivim slojem štetnih bakterija koji se stvara na zubima. Kada se šećer i škrob iz hrane ili pića kombinuje s plakom stvara se kiselina koja napada zubnu gleđ. Ponovljeni napadi kiseline mogu razbiti gleđ i na kraju dovesti do šupljine u zubima. Može doći i do ozbiljnije pojave nadražaja desni, što ih čini crvenim i osjetljivim. To stanje se naziva gingivitis, što može dovesti do parodontnih bolesti.

Higijena zuba od rođenja do šeste godine

Prednja četiri zuba počinju rasti kad je beba u dobi od šest meseci do jedne godine. Nekim bebama je rast zubi veoma bolan. Da biste spriječili propadanje zubi kod beba uzrokovanog korištenjem bočice za vreme spavanja u bočicu sipajte samo vodu, a desni novorođenčeta obrišite čistom, vlažnom krpom nakon hranjenja. Čim se ukažu prvi zubi potrebno je početi sa pranjem.

Mlečni zubiMlečni zubi

Većina dece dobije svih dvadeset mlečnih zuba u dobi od tri godine. Dakle, deca bi trebala početi detaljno čistiti zube kad napune tri godine. Karijes na mječnim zubima može oštetiti trajne zube još prije nicanja. Mlečni zubi su jednako važni kao i trajni. Primarni zubi potpomažu žvakanje, govor, doprinose izgledu, i oni stvaraju prostor u čeljusti za trajne zube. Ponekad mlečni zub ispadne pre nego što trajni  zub nikne. Ako neki mlečni zubi ispadnu prerano, ostali zubi se mogu premjestiti ne ostavljajući dovoljno prostora za trajne zube.

U periodu između šeste i dvanaeste godine mlečne zube počinu menjati trajni.  Da bi sprečili propadanje trajnih zubi važno je redovno posećivati stomatologa.

Da bi održali naše zube zdravima i naš osmeh blistavim neophodno je da odvojimo svaki  dan određeno vreme  da se pobrinemo za naše zube i desni.  Briga za naše zube, uravnotežena ishrana i redovno posećivanje stomatologa može pomoći da naši zubi i usta ostanu zdravi, a naš osmjeh privlačan tokom čitavog života.

Reference:

Oral hygiene @Wikipedia
Dental Care

Oralna higijena i zdravlje zuba
4.5 (90%) 2 votes

Dodaj komentar..

Comments 2

Add Comment
 • […] ce izvršiti temeljno čišćenje zuba i desni. Nakon toga, redovna oralna higijena je neophodna. Uklanjanje kamenca obično nije bolno i zapaljenje desni bi trebalo nestati za jedne […]

 • […] bar dva puta dnevno, koristeći pastu za zube koja sadrži fluoride. Čišćenje zubnim koncem i oralna higijena uopšte treba da budu pravilni, temeljni i […]

Komentariši