Rak dojke – simptomi, prevencija, lečenje

Rak dojke

Karcinom dojke je maligni tumor koji nastaje u ćelijama dojke. Maligni tumor predstavlja  kancerogene ćelije koje urastaju u samo tkivo i šire se lokalno ili na udaljene delove tela, (tkzv. metastaze). Rak dojke se javlja gotovo u potpunosti kod žena , ali i mučkarci mogu da obole od ove bolesti.Rak dojke

Ženska dojka je sastavljena od lobula, žlezda koje proizvode mleko, duktusa (malih cevi koje nose mleko iz lobula u bradavicu), strome (masno tkivo i vezivno tkivo koje okružuje lobule, krvne žile i limfne žile). Većina karcinoma dojke počinje u ćelijama koje oblažu kanale (duktalni karcinom). Neki počinju u ćelijama koje okružuju lobule (lobularni karcinomi), dok mali broj počinje u drugim tkivima.

Limfa (limfni sistem) dojke

Limfni sistem je važno razumeti zato što se rak dojke može proširiti upravo preko njega. Ovaj sistem ima nekoliko delova. Limfni čvorovi su mali kupovi ćelija imunog sistema (ćelije koje su važne u borbi protiv infekcija) koji su povezani pomoću limfnih sudova. Limfni sudovi su kao male vene koje (umesto krvi) prenose prozirnu tečnost koja se zove limfa. Limfa sadrži tečnosti tkiva i otpadnih proizvoda, kao i ćelije imunog sistema. Ćelije raka dojke mogu da uđu u limfne sudove i počnu da rastu u limfnim čvorovima.

Većina limfnih sudova u dojci se veže na limfne čvorove ispod pazuha (aksilarni čvorovi). Neki limfni sudovi  se vežu na limfne čvorove unutar grudi (interne mlečne žlezde) i one iznad ili ispod ključne kosti (supraclavikularni ili infraclavikularni čvorovi). Ako se ćelije raka prošire na limfne čvorove, postoji veća šansa da su te ćelije takođe dospele u krvotok i da su se proširile (metastazirale) na drugim delovima tela. Što više limfnih čvorova  dojke, to je verovatnije da se oboljenje može naći i u drugim organima. Zbog toga, pronalaženje raka u jednom ili više limfnih čvorova najčešće utiče na plan lečenja. Ipak, ne  razvijaju metastaze sve žene sa ćelijama raka u limfnim čvorovima, takođe neke žene nemaju ćelije raka u limfnim čvorovima a kasnije razviju metastaze.

Benigne kvržice u dojkama

Većina kvržica u dojkama nisu kancerogene (benigne). Ipak, kod nekih će možda biti potrebno uzimanje uzorka za posmatranje pod mikroskopom kako bi se dokazalo da nisu maligne odnosno dase ne radi o karcinomu.

Fibroza i ciste

Uzrok pojave većine kvržica su fibroze i / ili ciste, benigne promene u tkivu dojke koji se dešavaju mnogim ženama u nekom trenutku života. Ove promene se ponekad nazivaju i fibrocistične promene, a nekad su se nazivale i fibrocistična bolest. Fibroza je formacija (vlaknastog) tkiva poput ožiljaka, a ciste su vrećica ispunjena tečnosti. Ova stanja se najčešće dijagnostikuju kod lekara, na osnovu simptoma, kao što su kvržice u dojkama, oticanje i osetljivost ili bol. Ovi simptomi se obično pogoršavaju neposredno pre menstrualnog perioda. Grudi su kvrgave, a ponekad se može primetiti proziran ili malo zamućen iscedak iz bradavice.

Fibroadenom i Intraduktalni papilom

Benigni tumori dojke, kao što su fibroadenom ili intraduktalni papilom su abnormalne izrasline, ali nisu kancerogene i ne šire se izvan dojke na druge organe. Oni ne ugrožavaju život. Ipak, neka benigna stanja dojke su važna jer žene sa ovim stanjima imaju veći rizik od pojave raka dojke. Postoji nekoliko tipova karcinoma dojke, ali neki od njih su prilično retki. U nekim slučajevima jedan tumor dojke može biti kombinacija ovih tipova ili mešavina invazivnog i in situ raka.

Simptomi raka dojke

U početku, rak dojke nema nikakvih simptoma niti zene osecaju neke tegobe. Prvi simptom karcinoma dojke je obično kvržica koju napipaju a ređe se pojavi i bol u dojci.Rak dojke simptomi

Drugi mogući znaci raka dojke su:

 • Oticanje čitave ili dela dojke (čak i ako se ne oseća kvržica)
 • Iritacija ili rupičasti izgled
 • Bol dojke ili bradavice
 • Retrakcije bradavice (okretanje ka unutra)
 • Crvenilo, perutanje ili zadebljanje bradavice ili kože dojke
 • Iscedak iz bradavice (osim ako nije mleko)

Ponekad se rak dojke može proširiti na limfne čvorove ispod pazuha ili oko ramene kosti i prouzrokovati kvržicu ili oticanje tamo, čak i pre nego što je izvorni tumor u tkivu dojke dovoljno velik da se može osetiti.

Faktor rizika

Različite vrste raka imaju različite faktore rizika. Na primer, izlaganje kože jakom suncu je jedan od faktor rizika za rak kože. Pušenje je faktor rizika za rak pluća, usta, grla, bešike, bubrega, kao i nekoliko drugih organa. Neki faktori, poput starosti osobe ili rase se ne mogu menjati. Postoje faktori rizika koji su povezani sa faktorima koji izazivaju rak iz okruženja, dok su drugi pak vezani za lične navike, kao što su pušenje, opijanje i ishrana. Neki faktori utiču na rizik više od drugih a vaš lični rizik za rak dojke se može menjati tokom vremena, usled faktora kao što su starenje ili životni stil.

Pol. Biti žena je jednostavno glavni faktor rizika za razvoj raka dojke. I kod muškaraca se može razviti rak dojke, ali ovo oboljenje je oko 100 puta češće kod žena nego kod muškaraca. To je verovatno zato što muškarci imaju manje ženskog hormona estrogena i progesterona, koji podstiču rast ćelija raka dojke.

Starenje. Rizik za pojavu raka dojke raste kako postajete stariji. Oko 1 od 8 invazivnih karcinoma dojke se javljaju kod žena mlađih od 45 godina, dok se oko 2 od 3 invazivnih karcinoma dojke javljaju kod žena od 55 godina i starijih.

Genetski faktori rizika. Za oko 5% do 10% slučajeva raka dojke se smatra da su nasledni, direktna posledica genetskih defekata (mutacija) nasleđenih od roditelja.

Prevencija

Rizik od raka dojke se može smanjiti menjanjem onih faktora rizika koji mogu biti izmenjeni. Telesna masa, fizička aktivnost i ishrana – sve to je povezano sa rakom dojke, tako da to mogu biti oblasti gde možete da preduzmete akciju. I povećana telesna masa i debljanje kod odraslih osoba su povezani sa većim rizikom od raka dojke posle menopauze. Alkohol takođe povećava rizik od raka dojke. Čak i nizak nivo unosa alkohola je povezan sa povećanjem rizika.

Mnoge studije su pokazale da su umerene do energične fizičke aktivnosti povezane sa manjim rizikom od raka dojke.

Prehrana koja je bogata povrćem, voćem, peradi, ribom i nemasnim  mlečnim proizvodima je takođe povezana sa manjim rizikom od raka dojke u nekim studijama. No, nije jasno da li određeno povrće, voće, ili druge namirnice mogu smanjiti rizik. Većina istraživanja nisu otkrili da smanjen unos masti ima puno uticaja na rizik od raka dojke.

U ovom trenutku, najbolji saveti u prehrani i aktivnosti kako bi eventualno smanjili rizik odraka dojke je:

 • Redovna fizičku aktivnost.
 • Dugoročno smanjiti telesnu težinu ograničavajući kalorije i upražnjavajući redovnu fizičku aktivnost.
 • Izbegavajte ili ograničite unos alkohola.

Žene koje odluče da doje najmanje nekoliko meseci, mogu imati dodatnu korist smanjenja rizika raka dojke.
Ne koristite hormonsku terapiju posle menopauze. I to može da vam pomogne da se izbegne povećanje rizika.
U ovom trenutku nije jasno da li hemikalije iz životne sredine koje imaju svojstva sličnim estrogenu (poput onih u nekim plastičnim bocama ili u određenim kozmetičkim proizvodima i proizvodima za ličnu higijenu) povećavaju rizik od raka dojke. Ako i postoji povećan rizik , verovatno je da će ipak biti veoma mali. Ipak, žene koje su zainteresovane mogu da izaberu da izbegnu proizvode koji sadrže te supstance kada je to moguće.

TreatmanOperacija raka dojke

Osnovni načini lečenja raka dojke su:

 • Operacija
 • Radioterapija
 • Hemoterapija
 • Hormonska terapija

Operacija

Većina žena sa rakom dojke imaju neku vrstu operacije.  Operacija raka dojke  je često potrebna da se  ukloni tumor dojke. Mogućnosti za to uključuju operaciju za očuvanje dojke i mastektomiju. Rekonstrukcija dojke se može obaviti u isto vreme kada i operacija ili kasnije. Operacijom takođe se može proveriti da se rak proširio na limfne čvorove ispod pazuha. Mogućnosti za to su biopsija limfnog čvora i disekcija aksilarnog (ispod pazuha) limfnog čvora.

Terapija zračenja

Terapija zračenja je lečenje sa visokim energetskim zracima ili česticama koje uništavaju ćelije raka. Zračenje grudi se često radi nakon operacije za očuvanje dojke da smanji šanse da će se rak vratiti u dojci ili okolnim limfnim čvorovima. Zračenje može biti preporučeno i posle mastektomije kod pacijenata sa rakom većim od 5 cm, ili kada se rak nalazi u limfnim čvorovima.

Hemoterapija

Hemoterapija je tretman raka dojke lekovima koji ubijaju ćelije raka. Ti lekovi se mogu dati intravenski (ubrizgavanjem u venu) ili na usta. Lekovi putuju kroz krvotok kako bi doprli do ćelija raka u mnogim delovima tela. Hemoterapija se daje u ciklusima, posle svakog perioda tretmana sledi period oporavaka. Lečenje obično traje nekoliko meseci.

Hormonska terapija

Hormonska terapija je još jedan oblik sistemske terapije. Najčešće se koristi kao pomoćna terapija da smanji rizik vraćanja raka posle operacije, ali se jednako dobro može koristiti i kao glavna terapija. Takođe se koristi za lečenje raka koji se vratio nakon lečenja ili se širi.

Operacija karcinoma dojke često nosi sa sobom i psihičku traumu sa kojom se svako bori na svoj način. U svakom slučaju, potrebno je pružiti punu podršku i uvek biti na raspolaganju, što će sasvim sigurno pomoći da se brže i lakše prebrodi taj težak period.

Reference:

Rak dojke @Wikipedia

Rak dojke – simptomi, prevencija, lečenje
5 (100%) 1 vote

Dodaj komentar..

Comments 1

Add Comment
 • […] Maligni tumor grlića materice se nalazi na drugom mestu po učestalosti u odnosu na ostale maligne bolesti kod žena, odmah nakon karcinoma dojke. […]

Komentariši