Vaginalni Sekret

Vaginalni sekret

Vaginalni sekret ima važnu funkciju u održavanju higijene ženskog reproduktivnog sistema. Tečnost koju proizvode žlezde unutar vagine i grlića odnosi mrtve ćelije i bakterije. Ovo održava vaginu čistom i sprečava infekcije.
Vaginalni  sekret je normalna pojava. Količina može da varira, kao i miris i nijanse boje (boja može da varira od prozirne do mlečno belkaste), u zavisnosti od menstrualnog ciklusa.

Šta je normalan vaginalni sekret ?

Svaka žena ima neku vrstu vaginalnog pražnjenja, a  količina tog pražnjenja je individualna za svaku ženu. Isto važi i za miris. Svaka osoba ima svoj miris. Prema tome šta je “normalno” ili “nenormalno” svaka žena zna za sebe. Morate uzeti u obzir da količina sekreta  nije konstantna, nego je pod uticajem hormona menstrualnog ciklusa, trudnoće, seksualnog uzbuđenja, stresa, starosti…

Iscedak zdrave vagine može biti proziran, mutno belkast ili žućkast kada se osuši na donjem vešu. Ponekad se izgled, količina i miris sekreta menjaju i zna biti uznemirujuće ako ne znate razlog te promene.

Vaginalni sekretRedovna pH vrednost vagine je kisela, što destimuliše pojavu infekcija. Neposredno pre i tokom menstruacije vagina je manje kisela. U tim danima je sklonija infekcijama. Promeni normalne vaginalne flore doprinosi i seksualni odnos tj. dospevanje sperme koja smanjuje kiselost vagine. Ovo može izazvati disbalans vaginalne flore, što rezultira rastom nepoželjnih bacila koji su odgovorni za neprijatan miris.

Sekret neugodnog mirisa je uvek znak disbalansa vaginalne flore. Higijena je važna, ali imajte na umu da je zdrava higijena ravnoteža između previše i premalo higijene.

Ako imate čudan, beli iscedak bez neugodnog mirisa, i osećate svrab, verovatno imate vaginalnu gljivičnu infekciju. Gljivične infekcije obično počinju u drugoj polovini ciklusa. Da biste se rešili gljivične infekcije, vaginu isperite vodom ili koristite posebnu tabletu za čišćenje i primenite acidifier direktno posle toga. U težim slučajevima moraćete uzimati anti-gljivične lekove.

Nekoliko saveta za sprečavanje vaginalnih infekcija koje mogu dovesti do abnormalnog sekreta  :
• Održavajte vaginu čistom tako što ćete jeredovno prati blagim sapunom i toplom vodom..
• Nakon odlaska u toalet, uvek brišite od napred ka nazad kako bi sprečili da bakterije dođu u vaginu i izazovu infekciju.
• Nosite pamučni donji veš 100 % i  izbegavajte preterano usku odeću .

Kada bi trebalo početi brinuti o pojačanom vaginalnom sekretu?

Ako vaginalni sekret postaje gušći i ima sirastu konzistenciju, onda možda imate bakterijsku infekciju. Ako je zelenkasto-žute boje onda to može biti simptom mnogo ozbiljnijieg problema poput gonoreje ili trihomonijaze. I budite oprezni: hlamidija može izazvati promenu u vaginalnom sekretu.

Nomalan vaginalni sekretKada je uobičajena količina sekreta povećana i ako patite od svraba ili imate bol to može biti znak upale ili iritacije izazvane nekom fizičkom radnjom kao što su odnos ili ubacivanje predmeta, uključujući tampon ili uzrok može biti hemijski kao što su agresivni gelovi za tuširanje, parfimisani losioni itd. Upoznajte svoje telo i saznajte šta vama izaziva nelagodnost. Na taj način ste u mogućnosti da je izbegnete ili odgovarajućim merama  ispravite.

Vaginalni sekret, sam po sebi sasvim je normalna pojava. Svrab, žarenje, neugodan miris eventualno mogu da ukazuju  na infekciju. Vaginalni sekret je normalna pojava i tu je zato što imate hormone u vašem sistemu i bakterije koje su prisutne u vaginalnoj oblasti koje su uobičajene u tom području.

Grupe Vaginalnog Sekreta

Postoji šest grupa vaginalnog sekreta:

Prva grupa vaginalnog sekreta: prisustvo sluzi, ponekog leukocita i mnoštvo Doderleinovih bacila. Uglavnom se sreće kod devojčica pre puberteta.
Druga grupa vaginalnog sekreta: malo leukocita i sluzi, dosta Doderleinovih bacila, poneki streptokok, stafilokok i redak bacil koli. Ovo je normalan nalaz.

Prva i druga grupa predstavljaju NORMALAN NALAZ.

Treća grupa vaginalnog sekreta: dosta leukocita, mnoštvo patogenih bakterija, nema Doderleinovih bacila, Trihomonas vaginalis. Ovaj tip vaginalnog sekreta ne mora da daje simptome ali moze da bude početak infekcije tj. širenja infekcije i prelaska infekcije u hroničnu. Treći tip je poterbno lečiti.
Četvrta grupa vaginalnog sekreta : obilna žuta sekrecija. Izazivač je gonokok. Brzo se širi preko promiskuitetnih osoba i za kratak period može da oboli dosta ljudi. Poznat je još kao „triper“ ili „kapavac“ i skoro uvek se na pregled prvo javljaju muškarci koji imaju simptom “kapanja” iz polnog organa. Lečenje žene i muškarca se sprovodi istovremeno a ukoliko se žene ne leče od ove infekcije preti njeno ushodno širenje ka genitalnom traktu i hronična infekcija.
Peta grupa vaginalnog sekreta: izazivač je Trihomonas vaginalis. To je izuzetno pokretan bičar koji se najpre prenosi nepravilnim brisanjem vagine. Infekcija je izuzetno uporna a javlja se i kod nošenja katetera.
Šesta grupa vaginalnog sekreta: Candida albicans. Preparat sa mnogo leukocita, mrtvih ćelija, sluzi i kolonijama kandide. Na sluzokoži vagine kandida stvara malinast izgled.

Sasvim normalno je za sve žene da dožive pojačan vaginalni sekret. Vaginalni sekret obično počinje neposredno pre puberteta i završava posle menopauze. Na ovaj način vagina čisti samu sebe. Normalan vaginalni sekret je prozirno, bele boje ili kremast i može da ima mošusni miris, ali ne neprijatan. Možete primetiti da se količina menja s vremena na vreme i da se neposredno pre menstruacije povećava. Seksualno uzbuđenje ili trudnoća takođe mogu dovesti do povećanog lučenja vaginalnog sekreta.

Vaginalni Sekret
3.2 (64.44%) 27 votes

Dodaj komentar..