Zdrava i negovana kosa

Nega kose

Kosa je ogledalo zdravlja. Gustinu i debljinu dlake odlučuje genetsko nasleđe, ali na izgled i sjaj kose prvenstveno utiče opšte zdravlje. Svaki zdravstveni problem, pogotovo duže bolovanje ili hronične bolesti utiču na kvalitet kose. Često je gubitak sjaja ili krtost kose prvi znak nekog zdravstvenog poremećaja.

Zdravlje koseDa bi smo sačuvali zdravu kosu, moramo prvenstveno da vodimo računa o zdravlju. Zdrav način života, dovoljno sna i pravilna, raznovrsna ishrana, bogata svežim voćem i povrćem su neophodni. Koren dlake je živi deo kose oko koga se nalaze krvni sudovi koji ga ishranjuju. Stres, pogotovu hronični, trauma, lekovi, hronična stanja i bolesti, prisustvo teških metala u hrani i vodi, pušenje, alkohol, narkotici utiču na rast i izgled kose. Ishrana koja se zasniva na ugljenim hidratima, sa malo vitamina i proteina takođe nepovoljno utiče na izgled kose.

Esencijalne omega 3 masne kiseline, proteini, vitamin B12 i gvožđe, koji se nalaze u ribi sprečavaju nastanak suve i “mrtve” kose. Zeleno povrće sadrži vitamine A i C koji su neophodni za sintezu loja – sebuma, prirodnog regeneratora.

Nega kose

Za lep izgled kose neophodna je i pravilna nega kose, redovno šišanje i pravilan izbor šampona za negu. Sunce isušuje kosu, isto kao i kožu, i zato je neophodno pravilno je negovati i štititi. Na jakom suncu nosti šešire i kape. Ukoliko je kosa suva i krta poterbno je dodatno je zaštititi posebnom preparatima na negu kose sa zaštitinim faktorom. Slanu vodu obavezno ispirati posle kupanja jer so snažno nagriza i oštećuje kosu i kožu .. Koristite šampone i regenaratore koji odgovaraju vašem tipu kose. Redovno je perite kosu, kao i koža, kosa voli kada je čista.

Briga o kosi je jednako važna lična higijena, poput kupanja i rezanja noktiju. Postoje razni tretmani za kosu koje možete primeniti ali budite oprezni, sa nekim od tih sitnica može se i preterati, sto može biti prilično štetno za zdravlje vaših dragocenih vlasi. No, koje su to tačno sitnice i gdje je tačno granica?

Nega koseJedan svakodnevan čin s kojim se lako može preterati je četkanje kose. Korišćenje ogovarajuće četke za četkanje kose je veoma važno. Raščešljavanje kose stimuliše proizvodnju sebuma – prirodnog ulja koje održava kosu zdravom ali bez obzira na to koju četku ili češalj koristite, prečesto četkanje može uzrokovati pucanje i gubitak kose. Pokreti pri češljanju mogu oslabiti vlasi, što je poslednja stvar koju želite. Crna kosa je već prilično krhka, tako da konstantno četkanje može rezultovati kidanjem vlasi. Ako osećate potrebu za češljanjem više nego inače, zgodna alternativa je rasčešljavanje prstima, na taj način možete lako otkriti zamršene čvorove bez nepotrebnog kidanja vlasi.

“Zaštitni stajling” je još jedan divan način održavanja kose, posebno za one koji pokušavaju da zadrže dužinu. Vrhovi kose su najstariji, tako da su najviše podložni lomljenju. Zaštitni stajling je zapravo način na koji oblikujete kosu u određenu frizuru tako da sakrijete vrhove od okruženja, oštre klime i na taj način sačuvate kosu od pucanja. Postoji mnogo slatkih izbora, uključujuci punđe, pletenice itd.. Ipak i ovako možete naneti određenu štetu kosi pogotovo ako određeni stil nosite za posao svaki dan, za rođendan vašeg najboljeg prijatelja ovog vikenda i na intervju za posao naredne nedelje. Neprekidno podizanje kose na određeni način može da oslabi vlasi povlačenjem, što na kraju izaziva pucanje. Ideja je da izaberete nešto što će trajati neko vreme (ili barem nekoliko dana) i omogućiti vašoj kosi potreban odmor od stajlinga.

Zdrava kosaSvi mi volimo nahraniti kosu dobrim regeneratorom za kosu i dovesti joj zdravlje preko proteina ili hidratacije. Naravno tekstura vaše kose, bilo kakvi hemijski ojačivači ili boja će odrediti koliko često se treba koristiti regenerator ali standardno pravilo je jednom sedmično za intenzivnu hidrataciju, a proteinske tretmane za jačanje kose bi trebalo raditi još ređe. Ako preterate, možete biti u opasnosti od oštećenja vlasi. Preterana hidratacija kose može rezultovati vrpčastim, mekim pramenovima koji su vrlo osetljivi. Previše proteina će imati suprotan efekat i može izazvati da kosa postane kruta i krhka. Nažalost, oba tretmana imaju isti krajnji rezultat – pucanje vlasi.

Maslac za kosu, kreme, pa čak i neki proizvodi koji učvršćuju kosu, poput gela od semena lana, mogu imati dobre sastojke i omogućiti vam da napravite odličan stajling, ali preterana primena ili dugo neispiranje nakon upotrebe može imati negativan uticaj čak i na najzdraviju kosu. Prekomerna primena može učiniti kosu vrpčastom i masnom. Da bi se to izbeglo, pokušajte testirati novi proizvod na malom delu kose kako bi videli koliko je proizvod dosledan, a onda slobodno primenite više, počevši s malo, a dodavati više po potrebi. Preterano korišćenje tih proizvoda takođe može negativno uticati na kožu, ako se redovno ne pere temeljno. To može dovesti do nakupljanja prljavštine koja onemogućuje hranjive materije da dopru do vlasi. Dobar šampon ili tretman jabukovim sirćetom bi trebali pomoći.

Kada govorimo o pranju kose, to može biti korisno za kosu i vlasište, ali ako preterano često perete kosu, vaša gusta kosa može da postane izuzetno suva (crvena, kovrdžava i ispucala). Upotreba šampona sa sulfatima mogu samo da drastično povećaju ovaj problem, jer neki od tih šampona isušuju dlaku. Mnogi ljudi danas peru kosu tako što se koristi samo regenerator da očisti kosu, ali neki ne mogu da žive bez onog škriputavog osećaja čistoće. Ako spadate u ovu drugu kategoriju, jednom sedmično perite kosu sa šamponom bez sulfata i to će biti sasvim dovoljno.

 

Zdrava i negovana kosa
4 (80%) 1 vote

Dodaj komentar..

Komentariši